Történelmi séta

 

Az idei évben egy történelmi séta keretében emlékeztek a felső tagozatosok az aradi vértanúkra.

Először Pozsony Zöldfa fogadó erkélyére látogattunk el, ami a templomkertben található. Cegléd városában mindig is nagy hagyománya volt Kossuth Lajos tiszteletének. 1996-ban került a Református Nagytemplom kertjébe az egykori pozsonyi Zöldfa Vendégfogadó balkonja olyan emléket is őriz, mint a jobbágyfelszabadítás kihirdetése.

Ezután ellátogattunk  Nagysándor József emléktáblához, azaz az Eötvös téri Katolikus gyülekezeti házhoz. Ő ugyanis valaha a ceglédi katolikus iskola diákja volt, amint az a szintén városunkban tanuló Toldy Ferenc feljegyzéseiből kiderül. Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az emléktáblát 1999. október 6-án avatták fel.

Továbbiakban a Bobory Károly plébános táblát is meglátogattuk. Azért fontos történelmi személy számunkra, mert a szabadságharcban is részt vett, ezért hosszabb fogságot szenvedett Josefstadtban, ahonnan miután kiszabadult, Ceglédre ment. Ott, mint pap nagy népszerűségnek örvendett. E várost 1861-től 1875-ig ő képviselte az országgyűlésen, ahol a 48-as Függetlenségi Párt sorai közt foglalt helyet. Az emlékművet 1984 decemberében avatták fel.

A könnyű séta keretében sok új dolgot tudtunk meg az aradi vértanúkról és városunk hírességeiről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karácsonyi történet

Beszámoló a tiszakécskei mesemondó versenyről

Levél a Mikulásnak