Osztálykirándulás

 

2023.október 13-án az osztályunk tanulmányi kiránduláson vett részt. Úti célunk  Tápiószele Blaskovich Múzeum és a botanikus kert volt.

AZ iskolától a sulibusszal indultunk Szelére.  Útközben a  buszon jókat beszélgettünk .Mikor megérkeztünk, elsőlátásra olyan volt mintha egy bekerített erdőhöz érkeztünk volna. Mikor bentebb mentünk, akkor láttuk hogy ez nem egy erdő, hanem sok növényfaj összesége, melynek végén megtalálható a kúria. A magas fehér nagy falai engem a Halászbástyára emlékeztettek . Ezután mielőtt bementünk volna ,az elött a az épület külsejéről mondtak egy pár dolgot. A kint található szobron a testvérpár és a kedvenc kutyájuk Dick látható.

 

 

Blaskovich Múzeum

 

Mikor bementünk,, akkor az étkezőbe érkeztünk, ahol gyönyörű szép evőeszköz készlett volt az asztalon. Aztán átmentünk a szalonba, ahol egy Napóleon  korabeli ülőgarnitúrát csodálhatunk meg .

A szalonban szép festményeket láthattunk családtagokról és a család által gyűjtött festményekből.  Nekem kifejezeten tetszett a nagynénjükről (Annáról) készült festmény. De volt egy festmény, ami egy nőt ábrázolt, ami egy kicsit ijesztő volt, mert olyan volt mintha  minden hova követtet volna  a szemével. Megnézhettük a pipa gyűjteményt is, megtudtuk, hogy minél sötétebb egy pipa, annál többet volt  használva. Több mint 100 pipa volt a gyűjteményben, de nem mindegyik volt kiállítva.  A varróasztal is szép és különleges volt, nekem nagyon tetszett, hogy egy kistükröt ki lehetett venni és oda lehetett rejteni a leveleket.  A hatalmas könyvgyűjtemény csodálatos volt.

 Igaz, hogy csak vitrinen keresztül, de akkor is láttuk, hogy milyen régiek a könyvek. A szoba végén volt egy tömör vasláda még ránézésre is nehéznek látszott. Elmondták, hogy ebben a ládában tárolták a fontos iratokat, mert ha leégne  a kúria, akkor a dokumentumok nem égnek el.

 Kincsem szobába átérve Kincsemről a csodakancáról volt szó. Számomra mindig is lenyűgöző volt a festményeken, hogy milyen szép, kecses és vékony. Megtudtuk hogy 54 versenyből 54-t nyert meg.

Elmondták, még hogy nagy kutya versenyeztető hírében álltak testvérek.  A Dick nevű kutyájuk még a császárné Sisi kutyáját is legyőzte.

Miután végeztünk a múzeumban a sulibusz várt minket és elvitt a botanikus kertbe.

Az is nagyon érdekes volt.  Az elején elmondták miért fontos a növényi sokszínűség.

Ezután kimentünk a szabadba és mutattak néhány érdekes növényt. Nekem a fekete dió kifejezeten tetszett. Azt is elmondták, hogy hogyan szerzenek egy fajtából több típust. Bevezettek minket a csíráztatás világába is .

Kellemes osztálykirándulás után nagyon megéheztünk ezért az előre megrendelt gyors-t megettük. Ez mindenkinek nagyon jól esett. Ráadásként még cukrászdába is elmentünk ahol az egyik osztálytársam szülinapját is megünnepeltük. Fáradtan de élménnyekkel gazdagon értünk haza.

Patály Lili Mónika

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karácsonyi történet

Beszámoló a tiszakécskei mesemondó versenyről

Levél a Mikulásnak