Újévi fogadalmak

 

Az új év gyakran arra ösztönzi az embereket, felnőtteket és gyerekeket egyaránt, hogy fogadalmat tegyenek. Valamit elkezdeni mindig könnyebb holnap, hétfőn vagy újévkor. A 2024-es évben újév napja  hétfőre esett így duplán alkalmas volt arra, hogy megvalósítsuk azt, amit szeretnénk. A halogatás egyébként sose jó, az lenne a legcélravezetőbb, ha azonnal elkezdenénk azt, amit el akarunk érni. Sajnos azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy egy nap haladékot adjunk magunknak mindenben, pl. ha jobban szeretnénk tanulni, akkor ma még pihenünk, ha fogyni szeretnénk, akkor ma még jókat eszünk, stb.

Ha ennyire halogatós a természetünk nekünk embereknek, akkor mégis hogy tudjuk betartani a fogadalmainkat? Talán úgy, ha reális célokat tűzünk ki:

-         Ha jobb jegyeket szeretnénk kapni, akkor fogadjuk meg, hogy tanulni fogunk, de ennél kisebb léptékű szakaszokat is határozzunk meg! Ha hazaérek csak 30 percet pihenek, utána megcsinálom az írásbeli feladatokat, majd nehézség szerint haladva megtanulom a szóbelit. Időbeosztást készítek. Hangosan felmondom magamnak vagy egy családtagomnak a tananyagot.

-         Ha azt fogadom meg, hogy rend lesz a szobámban, akkor első körben kitakarítok, majd igyekszem a rendet fenntartani úgy, hogy a levetett ruháim nem dobom a földre, a behozott tányérokat, poharakat legkésőbb aznap este kiviszem, stb.

-         Ha az az újévi fogadalmam, hogy sportolni fogok, akkor nem a maratoni távval kezdem a futást, mert csalódni fogok magamban és elmegy a kedvem az egésztől. Olyan sportot keresek, amiben örömöm lelem, és odafigyelek a fokozatosságra is.

-         Ha azt fogadom meg, hogy lefogyok, akkor nem teljes koplalással kezdem, mert hamar éhes leszek és be fogok falni mindent, ami ehető és finom. El kell dönteni, hogy kaóriát számolok, szénhidrátot számolok, lemondok az édességről, nassikról, vagy elfelezem az adagokat. Fontos az is, hogy reális legyen a kitűzött célom. Ha nem is vagyok kövér, nincs rajtam súlyfelesleg, akkor ne akarjak 10 kg-t fogyni, mert az nem egészséges!

-         Ha azt fogadom meg, hogy nem költök annyi pénzt, akkor a legjobb amit tehetek, ha minden vásárlásnál megvizsgálom, hogy mennyire kell nekem az a dolog, amit meg akarok venni. Van-e olyan már otthon? Használni fogom-e? Miért akarom megvenni? Ha könnyen elcsábít a vásárlás, akkor legjobb, ha be se megyek a boltba, vagy nem lépek be a webáruházba.

Iskolánk diákjainak a fogadalmai:

V R (5.m) - jobb sportoló leszek.

T L (5.a) - kevesebbet eszek.

T B (5.a) - kevesebb csokit eszek.

Gy Sz & Sz A (7.a) - kobditetembe járunk, hogy izmosak legyünk.

R Zs (7.m) - nem kapok piros lapot kézlabdában.

K Sz (8.a) - megszerzem motorra a jogosítványt.

S R (5.m) - fogyok.

Sz Z. (5.m) - vékonyabb és jobb tanuló leszek.

P M (5.m) - javítok matekból.

M D (7.a) - jogosítvány megszerzésére tanulok.

N K (7.m) - egészségesebben táplálkozok.

 

Sok erőt és kitartást kívánok céljaik eléréséhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karácsonyi történet

Beszámoló a tiszakécskei mesemondó versenyről

Levél a Mikulásnak